Vanaf €30,- gratis verzending NL.
Selecteer een pagina

Afgelopen maandag ging ik samen met mijn oudste zoon Vincent (3) langs de deuren voor Sint Maarten. Hij had op het kinderdagverblijf een lampion gemaakt en liedjes geoefend. Het was koud en regende flink, maar dat mocht de pret niet drukken. Mijn voornemen was om maar bij een paar huizen langs te gaan, want het gaat om het idee. Nou, het bleef niet bij een paar huizen, want we zijn wel langs een stuk of 20 huizen geweest. En omdat er weinig kleine kinderen bij ons in de buurt wonen, zeiden veel mensen dat Vincent wel 2 snoepjes mocht pakken. Dat vond mijn kleine man natuurlijk wel een goed idee. Na een tijdje vond ik dat het mooi geweest was, dus we gingen naar huis. Vincent vond dat prima, want zijn handjes waren te koud om überhaupt nog de lampion vast te kunnen houden.

En wat doe je dan met al het snoep bij thuiskomst? De mandarijnen op de fruitschaal en het snoep in een grote bak die alleen voor Vincent is. Hij mocht 1 snoepje uitzoeken en dat werd een spekje. Waarom een spekje vraag je je misschien af. Ik denk dat dat komt omdat ik die dingen nooit koop. En nu mag hij elke avond na het eten een snoepje uitzoeken. Dat is zijn toetje.

Ik ben eigenlijk helemaal geen voorstander van snoep voor kinderen. Vincent kreeg tot zijn 2e jaar zelden snoep, koek of iets anders met geraffineerde suikers. Inmiddels ben ik daar wat makkelijker in geworden, want ik vind dat kinderen af en toe ook moeten kunnen snoepen. Dat hoort bij het kind zijn. Sommige ouders geven hun kinderen dagelijks heel veel suikers en er zijn ook ouders die hun kinderen volledig suikervrij opvoeden. Ik wil daar graag een beetje tussen in staan. Waarom? Omdat ik denk dat beide situaties ongezond zijn. Ja, ook een suikervrije opvoeding lijkt mij ongezond. Ik denk dat als je een kind snoep en koek gaat ontzeggen, terwijl leeftijdsgenoten wel geregeld een koekje of snoepje krijgen, dit op latere leeftijd kan resulteren in extreem gedrag. Alles met mate denk ik dan, met mate snoepen én met mate suikervrij opvoeden! Hier thuis gaat dat prima.